Actueel

 
Hieronder vindt u onze meest actuele nieuwsberichten. 
 

02 oktober 2013 • Congres Stad en Regio 16 oktober: Workshop Werk aan de winkel in oude wijken

Woonlab gaat woensdag 16 oktober een workshop organiseren tijdens het Congres Stad & Regio van de Provincie Gelderland. Het onderwerp van het congres is Dynamische steden en vitale regio’s. Er wordt teruggekeken op successen én er worden uitdagingen voor de toekomst geformuleerd.

 
 
De workshop van Woonlab staat in het teken van de aanpak van de particuliere voorraad in oude wijken. Door de economische crisis staat de leefbaarheid en de waarde van wijken aan de onderkant van de markt onder druk. Een gerichte wijkaanpak kan helpen om die druk te verminderen.
 
Dreigende verpaupering kan worden tegengegaan door bewoners te faciliteren zelf initiatieven te nemen. We kunnen er immers niet omheen dat er meer en meer verantwoordelijkheid bij bewoners zelf komt te liggen. Door kleinschalige, gerichte ingrepen kunnen buurtbewoners, particuliere eigenaren en winkeliers geactiveerd worden om samen iets te doen aan de wijk.
 
Een mooi voorbeeld is ‘Werk aan de Winkel’, een initiatief van bewoners, gemeente en woningcorporatie actief aan het Hertogenplein in Tiel. Met gerichte interventies is er sinds 2010 onder andere achterstallig onderhoud gepleegd aan particuliere flats en zijn winkelgevels samen met de eigenaren opgeknapt. Met werkprincipes als de ‘presentiebenadering’, ‘community-based-intervention’ en ‘voor-wat-hoort-wat’ worden eigenaren en bewoners geactiveerd het heft in eigen hand te nemen.
 
Het congres Stad en Regio vindt plaats op woensdag 16 oktober van 12.00 – 20.00 in het Theater- en congrescentrum Orpheus, Churchillplein 1 in Apeldoorn. Voor het volledige programma en aanmeldingen zie de site van Stad & Regio 
 

Inschrijven voor de Woonlab-nieuwsbrief