Actueel

 
Hieronder vindt u onze meest actuele nieuwsberichten. 
 

11 januari 2015 • Blog: Nijmegen Lent

Woonlab is actief in gebiedsontwikkeling. Wij kijken dan ook graag met u en belanghebbenden naar de kansen voor gebiedsontwikkeling. Ook organiseren wij bijeenkomsten waar knelpunten en wensen van de verschillende doelgroepen duidelijk in beeld worden gebracht. Dit doen wij met een open en creatieve blik.

 
Sinds een jaar rijd ik een eigen auto en pendel ik bijna dagelijks over de N325 dwars door het nieuwe Lent. Ik ben 29, woon in Nijmegen en werk in Arnhem. Ik zie dat vrienden met een partner in de fase komen dat ze een huis (willen) kopen. Zelf huur ik op de Groesbeeksedwarsweg in Nijmegen. Mooie oude huizen. Klassieke bomen. De Albert Heijn op loopafstand én met de fiets binnen 5 minuten in de stad. De perfecte woonlocatie. Zo dachten mijn vrienden vroeger ook. Iedereen woonde op loopafstand in deze buurt. Maar ja, Nijmegen Oost is vrijwel onbetaalbaar voor de starter. Met als gevolg? Dat ik sinds kort met de auto op de N325 vanuit Nijmegen bij de stoplichten rechtsaf sla. Op bezoek in Lent. Het broeinest voor de startende Nijmegenaar. Nieuwbouw. Kindvriendelijk. Geen overlast. Genoeg parkeergelegenheid. Wat wil je nog meer? Mijn antwoord: Lopend naar café Jos in Oost.
 
Ben ik dan geen standaard starter? Wat wil de starter van deze tijd? Woonlab heeft 20 oktober 2014 een startersbijeenkomst georganiseerd voor de gemeente Haaksbergen. Doel van de avond was meer inzicht krijgen in de wensen van de starter en knelpunten die zij op de woningmarkt ervaren. Wat vinden starters in het oosten van het land nu belangrijk aan een woning?
  • Uiteraard de prijs. De woning moet betaalbaar zijn en de energielasten moeten laag zijn.
  • De woning moet een ruime grondgebonden woning zijn met een (grote) tuin en mogelijkheden voor uitbreiding.
  • Het liefst een nieuwbouwwoning.
  • En in minder mate, maar wordt wel genoemd, de wijk en de sociale omgeving.
 
Als ik de resultaten van de startersavond in Haaksbergen projecteer op mijn eigen ervaringen in Nijmegen kom ik tot de conclusie dat voor een starter woningen in Nijmegen-oost te duur zijn als aan bovenstaande voorwaarden voldaan moet worden. Blijkbaar wil de starter van nu een grondgebonden nieuwbouwwoning, laag in energielasten, veel ruimte, een grote tuin en mogelijkheden voor gezinsuitbreiding. Tenminste, een starter in Haaksbergen. Maar niet alleen in Haaksbergen want mijn vrienden geven exact dezelfde antwoorden. Maakt de starter concessies op het voorzieningenniveau? Oude huizen worden al snel geassocieerd met lage duurzaamheid en hoge onderhoudslasten.
 
U merkt aan mijn toon dat ik nog niet enthousiast ben over Lent. Misschien oordeel ik te vroeg en moet ik Lent de tijd geven om zich organisch te ontwikkelen tot een bruisend onderdeel van de stad. Zijn mijn vrienden pioniers? Voldoet Lent volledig aan de wensen van de starter? Zal het te ontwikkelen stadseiland Lent meer ‘Nijmegen’ maken? Als ikzelf als starter bij de startersbijeenkomst van de gemeente Nijmegen had gezeten had ik gepleit voor meer startersmogelijkheden aan de Nijmeegse kant van de Waal. Of een andere opzet van Lent. Ik wil smallere straten. Maak de tuinen compacter en creëer bijvoorbeeld een gemeenschappelijke moestuin waar je de extra paprika ruilt voor een tomaat. Leg parkeerplaatsen slimmer aan zodat je ‘ervaart’ dat in de wijk geleefd wordt. Plaats een voetbalclub midden in de wijk, zodat als je hoog overschiet, de bal bij de buren beland. Een beetje reuring kan geen kwaad, zo blijf je als samenleving in gesprek. Hoe denkt u over gebiedsontwikkeling?
 
Jelle Blijham, adviseur bij Woonlab

Inschrijven voor de Woonlab-nieuwsbrief