Actueel

 
Hieronder vindt u onze meest actuele nieuwsberichten. 
 

28 april 2015 • Blog: The Land of Endless Opportunities

Woonlab is actief in de sociale huisvesting. Dit doen wij met een open, geïnteresseerde blik. Elk woongebied en iedere organisatie heeft een eigen karakter, waardoor telkens naar een passende aanpak gezocht moet worden om duurzame netwerken en sterke organisaties op te bouwen. In het vinden en toepassen van de juiste aanpak met en voor onze opdrachtgevers komen wij ook onszelf tegen. Dat maakt ons in elke opdracht weer zelfkritisch en bewust van wat wel en niet werkt.

 
Vanwege mijn grote liefde voor muziek en het ontdekken van nieuwe bands ga ik al enkele jaren met een vriend richting het zuiden van de Verenigde Staten, naar staten als Texas; Louisiana; Tennessee; en Mississippi. De staat Mississippi zegt het zelf al: ‘We’re the birthplace of American Music’. Eind februari vertrokken we weer richting Amerika. Het was weer tijd om veel concerten te zien en nieuwe bands te ontdekken.
 
Amerika. Een magisch interessant land. Ik blijf me elke keer weer verbazen over de cultuur. Ik wil jullie meenemen in mijn verbazing:
  • Clarksdale, Mississippi: Amerikanen doen alles met auto. We rijden door een ‘drive thru ATM’ (pinautomaat). We hoeven tijdens het pinnen niet uit te stappen. Gelukkig kunnen we ook onze kaartjes uit de auto posten.
  • New Orleans, Louisiana: Tijdens het rijden zie ik een bordje: ‘Quick Loan? Even without Credit Check!’. Amerikanen betalen hun schulden af met nieuwe leningen. Lening op lening.
  • Memphis, Tennessee: Tijdens mijn ontbijt krijg ik al chips. Om mij heen zitten veel dikke Amerikanen. Ze ontbijten alsof het de enige maaltijd van de dag is.
  • Houston, Texas: De snelweghoofdstad van Amerika. Wij hadden naar ons idee een luxe grote auto. Nou, als je een paar dagen op de weg zit merk je dat alles nog een stuk groter kan. Groot. Groter. Grootst.
  • Austin, Texas: We lopen een winkel in die op de deur de volgende boodschap heeft hangen: ‘No Guns allowed’. Daarbuiten dus wel.
 
Wat zegt mijn korte reisverslag over Amerika? Of meer in het algemeen, wat zeggen vakantieverhalen daadwerkelijk over de bestemming? Bij deze vraag moet ik altijd meteen aan Edward Said denken. Edward Said introduceerde de term Oriëntalisme (in 1978 in zijn boek 'Orientalism. Western Conceptions of the Orient'). Oriëntalisme is volgens Said het kijken naar het Oosten door de ogen van het Westen. Door middel van een beschrijving vanuit de westerse cultuur, normen en waarden, denken we het Oosten te begrijpen. Niets is minder waar, ieder mens bekijkt en interpreteert de wereld namelijk vanuit zijn eigen bril: een verborgen macht, gekleurd door dominantie en ongelijkheid.
 
Dit leert mij dat mijn denkbeelden over Amerika misschien wel meer zeggen over mijzelf dan over Amerika. Dingen die ik niet normaal vind geven aan wat mij opvalt en hoe ik naar de wereld kijk. Ik wil deze gedachte doortrekken naar het werk. Vindt u wel eens dat uw collega wel erg lang met een opdracht bezig is en veel te specifiek op onderdelen ingaat? Mocht u dit uitspreken, wat zegt dit over uw collega en over uzelf? Vertelt het soms niet meer over uw eigen geschiedenis en cultuur dan over diegene tegenover u?
 
Als je adviseert én als je op reis bent ontdek je kortom veel over jezelf en over de ander. In Amerika was dat een verrassende muzikale ontdekking: Christone ‘Kingfish’ Ingram. Een 16 jarige jongen en net zo virtuoos en getalenteerd als blueslegende B.B. King ‘back in the old days’. Wat zegt dit over mij?
 
Jelle Blijham, adviseur Woonlab

Inschrijven voor de Woonlab-nieuwsbrief