Actueel

 
Hieronder vindt u onze meest actuele nieuwsberichten. 
 

20 juli 2015 • Werk aan de Winkel, Tiel: Onderhoud particuliere VvE’s Hertogenwijk

In Tiel is in het begin van de 21ste eeuw sprake van onderhouds- en energetische probleemplukken in diverse vroeg-naoorlogse portiekflats. Deze zijn geconcentreerd in één van de Tielse vroeg-naoorlogse wijken. De gemeente en de woningcorporatie hebben er voor gekozen om gecoördineerd maatregelen te treffen in de betreffende wijk: in samenwerking met bewonersorganisaties pakt de woningcorporatie haar woningen aan en stimuleert de gemeente de VVE’s van betreffende flats om onderhoud en isolatie aan te pakken. Woonlab is gevraagd om dit proces te coördineren. Wat zijn de resultaten tot nu toe?

 
Vanaf 2010 kunnen eigenaren een bijdrage krijgen in het wegwerken van achterstallig onderhoud en treffen van isolatiemaatregelen onder voorwaarde dat de VVE’s een MeerJarenOnderhoudsPlan laten maken en de VVE‘s financieel en organisatorisch op orde brengen. Om eigenaren te verleiden mee te doen worden ze persoonlijk bezocht en kent de financiële regeling diverse uitwerkingen voor bijzondere gevallen. In 2012 werden de eerste flats opgeknapt.
 
 
Vanwege het succes van de eerste tranche (32 woningen en 16 winkels) worden de eigenaren van 5 volgende gebouwen met portiekflats vanaf 2014 verleid met een vergelijkbare activerings- en 'voor-wat-hoort-wat’ -aanpak:
  • Er is draagvlak nodig bij de grote meerderheid van de particuliere eigenaren;
  • De eigenaren dragen zelf ook bij aan de kosten;
  • De servicebijdrage moet voldoende zijn zodat het onderhoud ook in de toekomst gewaarborgd is;
  • De VvE organisatie moet op orde zijn.
 
Meer lezen over gemeentelijk beleid van onderhouds- en energetische probleemplukken in heel Nederland? Klik hier voor de resultaten van het onderzoek naar het gemeentelijk beleid particuliere woningvoorraad uitgevoerd in opdracht van Woonlab.

Inschrijven voor de Woonlab-nieuwsbrief